No nii, ma ei saa ikka kuidagi ilma 
ennast proovile panemata või võistlemata - nii kui mõnda üleskutset 
näen, lähen peast lolliks. Juhtusin autosõidu ajal raadiot kuulama (mida
 juhtub tegelikult väga harva) ja räägiti käimasolevast pudrumeistri 
võistlusest, mida korraldab Herkuless. Stuudios oli eelmise aasta võitja
 Helena, kelle elu on peale võistlust väga palju muutunud, saanud 
justkui hoo sisse: ta on väga palju tervislikust toitumisest rääkimas 
käinud, lisaks ilmub detsembris kokaraamat. Igatahes näis võistlus 
huvitav ja tuli pea tööle panna. Mulle meeldib küll toiduvalmistamisel 
erinevate maitsetega katsetada, aga putrude puhul ei ole seda eriti 
teinud. Peamiselt vist põhjusel, et sel kellaajal, mil lastele 
hommikuputru valmistan, olen lihtsalt liiga unine ja ei viitsi. Putru ma
 siiski teen, küll mitte päris igal hommikul, aga 3 - 4 korda nädalas 
kindlasti. 
 Tuli katsetama hakata. 
Hommikuti keedan tavaliselt soolast putru, st piima sisse panen natuke 
soola ja sinna sisse siis helbed või muud taolist. Minu lemmikuks on 
seni olnud kaerakliipuder, lapsedki söövad seda meeleldi. Soolaga 
keedetud puder on hea selles suhtes, et mina, kes ma eriti 
magusat ei armasta, söön putru võisilmaga ja need, kes magusat tahavad, 
söövad lihtsalt moosiga. Enne pudrumeistri võistlust ei olnud kunagi 
pudrule keetmise ajal või üldse enne serveerimist suhkrut lisanud. Ei 
tea, kas süüdi olid kummalised rasedusaegsed isud (mida mul enda arust 
sel korral polegi olnud) või oli asi muus, aga katsetama hakkasin 
kõigepealt just magusate putrudega. Minu esimene katsetus toimus alles 
paar päeva enne võistluse lõppu ja kuna jäin valminud pudruga enam-vähem
 rahule, siis saatsin kohe retsepti ära. Tegemist oli pudruga, mille 
algvariandi keetsin kaerakliidest ning lisasin kuivatatud jõhvikaid, 
piparmünti ja šokolaadi. Katsetasin veel karamelliseeritud õuntega, 
midagi panin veel juurde, aga see puder oli kuidagi maitsetu ja kuna 
hetkel polnud tahtmist ideed edasi arendada, siis seda retsepti saatma 
ei hakanudki. Viimane katsetus oli hoopis soolane, lisasin 
kaerahelbepudrule praetud sibulat ja porgandit ning kukeseenejahu. Üsna 
hea tuli ja saatsin sellegi retsepti teele, alles viimasel õhtul. Juba 
järgmisel päeval tuli teade, et olen valitud finaali. Sain teada, et 
finaali valiti 10 pudruvalmistajat, aga mitte konkreetsed retseptid, nii
 sain veel mõelda, millisega sinna lähen. Või kas üldse lähen, sest 
olgem ausad, kaheksa kuud rasedana ei ole kuigi mugav tunde bussis või 
rongis veeta ja autoga ma lihtsalt ei taha Tallinnasse minna. Ega see 
mugavam ega ohutum poleks olnudki.
Tuli katsetama hakata. 
Hommikuti keedan tavaliselt soolast putru, st piima sisse panen natuke 
soola ja sinna sisse siis helbed või muud taolist. Minu lemmikuks on 
seni olnud kaerakliipuder, lapsedki söövad seda meeleldi. Soolaga 
keedetud puder on hea selles suhtes, et mina, kes ma eriti 
magusat ei armasta, söön putru võisilmaga ja need, kes magusat tahavad, 
söövad lihtsalt moosiga. Enne pudrumeistri võistlust ei olnud kunagi 
pudrule keetmise ajal või üldse enne serveerimist suhkrut lisanud. Ei 
tea, kas süüdi olid kummalised rasedusaegsed isud (mida mul enda arust 
sel korral polegi olnud) või oli asi muus, aga katsetama hakkasin 
kõigepealt just magusate putrudega. Minu esimene katsetus toimus alles 
paar päeva enne võistluse lõppu ja kuna jäin valminud pudruga enam-vähem
 rahule, siis saatsin kohe retsepti ära. Tegemist oli pudruga, mille 
algvariandi keetsin kaerakliidest ning lisasin kuivatatud jõhvikaid, 
piparmünti ja šokolaadi. Katsetasin veel karamelliseeritud õuntega, 
midagi panin veel juurde, aga see puder oli kuidagi maitsetu ja kuna 
hetkel polnud tahtmist ideed edasi arendada, siis seda retsepti saatma 
ei hakanudki. Viimane katsetus oli hoopis soolane, lisasin 
kaerahelbepudrule praetud sibulat ja porgandit ning kukeseenejahu. Üsna 
hea tuli ja saatsin sellegi retsepti teele, alles viimasel õhtul. Juba 
järgmisel päeval tuli teade, et olen valitud finaali. Sain teada, et 
finaali valiti 10 pudruvalmistajat, aga mitte konkreetsed retseptid, nii
 sain veel mõelda, millisega sinna lähen. Või kas üldse lähen, sest 
olgem ausad, kaheksa kuud rasedana ei ole kuigi mugav tunde bussis või 
rongis veeta ja autoga ma lihtsalt ei taha Tallinnasse minna. Ega see 
mugavam ega ohutum poleks olnudki.
Selle
 otsuse tegin juba üsna varakult, et kui ma lähen, siis valmistan seda 
piparmündi ja šokolaadiga putru. Mõned päevad oli veel aega, nii sain 
retsepti paar korda erinevate helvestega läbi proovida. Korra tegin 
kiirkaerahelvestega (mida ma igapäevaselt eriti ei kasuta), korra 
neljaviljahelvestega, esimene oli parem. Ei hakanudki kindlalt 
otsustama, milliseid helbeid finaalvõistlusel kasutan, mõtlesin, et eks 
teen sellest, mida kohapeal olemas on. Mõned asjad pidi niigi kaasa 
võtma ja ei tahtnud kotti liiga raskeks teha.
Eile
 lõuna paiku startisin autoga Tartu poole, et minna seal Tallinna bussi 
peale ja tulla õhtul sama teed tagasi. Olin otsustanud, et kui mind juba
 finaali valiti, siis teen selle lõpuni kaasa. Lõppvoor toimus 
restoranis Farm, kus kõik kümme finalisti pidid valmistama ühte putru. 
Kasutasin sel korral täisterakaerahelbeid.
Putru
 serveerisime žüriiliikmetele, kes andsid siis, kui kõik maitstud oli, 
oma punktid koos kommenteeridega. Tegelikult olin lootnud, et 
kuulutatakse välja lihtsalt võitja ja punkte avalikult välja ei öelda, 
sest erilisi võidulootusi ei olnud ma hellitanud ning eks ma veidi 
kartsin avalikku kriitikat. Kuna olin end sättinud äärmisele kohale, et 
keegi minust ja mu suurest kõhust mööda käima ei peaks, juhtus nii, et 
mu võistlejanumbriks sai 1, mis tähendab, et sain oma punktid teada 
esimesena. Hinnati 5-pallisüsteemis. Kui järjest tulid esimesed kolm 
viit, siis olin küll meeldivalt üllatunud. Seejärel tulid mõned neljad 
ja üks viis veel ning mu lõppskooriks jäi 36 (40 võimalikust). Kuna minu
 punktid öeldi esimesena, ei osanud sellest midagi arvata. Loomulikult 
olin rõõmus, et kriitikat sain suhteliselt vähe ja põhiprobleemiks oli 
see, et puder oli liiga magus. Šokolaadi-piparmündi kooslust kiitsid 
seevastu paljud. Ju siis polegi mul rasedana maitsemeel päris 
väärastunud.
Võitjaks tuli soolane kaerahelbepuder, milles sisaldus parmesani juustu ja peekonit. Täitsa hea oli, 
sain ka veidi maitsta. Usun, et ta on võitu igati väärt ning naudib 
saadud tiitlit ja sellega kaasnevat palju enam. Ma täpselt ei teagi, 
mitmendat kohta vääris minu puder, sest punktide lugemine läks vahepeal 
sassi, aga olin kas esikolmikus või selle piirimail.
Erinevaid
 Herkuless tooteid täis kinkekott käes, kiirustasin bussi peale, et 
võimalikult ruttu koju tagasi jõuda. Tuleb vist uusi pudruretsepte 
hakata välja töötama, sest kinkekott sisaldas ka tatrahelbeid, mida ma 
eriti hea meelega ei söö. Kui uue kööginagi valmis saan, riputan 
võistluselt kaasa saadud Herkuless kirjadega põlle eelmisel sügisel 
leivaküpsetusvõistluselt saadud Leiburi põlle kõrvale ning jätkan 
valmistumist lähituleviku suurimaks väljakutseks - umbes kuu aja pärast,
 peale 7-aastast pausi, näeb ilmavalgust meie pere uusim liige.
Šokolaadipuder mündi ja jõhvikatega
Koostis: 
veidi vett
piima
kaerahelbeid (vastavalt vedeliku kogusele)
kuivatatud jõhvikaid (mõtlesin nüüd, et värskete marjadega oleks ehk paremgi olnud)
kuivatatud ja peenestatud piparmünti (ilmselt sobiks siingi värske)
tumedat šokolaadi 
maitse järgi suhkrut ja veidi soola
Valmistamine:
 Keevasse vee ja piima segusse lisada kõigepealt sool, piparmünt ja 
jõhvikad, seejärel kaerahelbed. Keeta, kuni helbed on pehmed. Tõsta pott
 tulelt ja riivida sisse tume šokolaad. Segada korralikult läbi ja 
maitsestada suhkruga. 


 
No comments:
Post a Comment