Saturday, February 25, 2017

Köögiviljakasvatushooaeg algab!

Umbes nädala eest jõudis meie postkasti Bauhofi järjekordne sooduspakkumiste kataloog, millega seekord oli kaasas ka pakike tomatiseemneid. Sordinimi Marmande ei öelnud mulle eriti midagi, aga paki pealt sain teada, et tegemist on suureviljalise tomatisordiga, mida võib isegi avamaal kasvatada. Mina seda ilmselt siiski tegema ei hakka, Eesti suveilmadele ei saa eriti kindel olla, pealegi on meil kasvuhoonetes piisavalt ruumi. 
Võtsin seemnepakikest kui meeldetuletust, et aeg oleks pikemat ettekasvatamist vajavad taimed juba mulda panna. Peale tomati ka paprika. Päris kohe siiski tegutsema ei hakanud, mul ei olnud kodus sobivat mulda, pealegi olid paprikaseemned ka veel puudu. Ühel päeval sattusin aga linnas Konsumisse, kus olid köögivilja- ja lilleseemned juba müügile tekkinud, samuti olid seal väikeste pakkidega külvimullad olemas. Veebruari lõpp lähenes ehmatava kiirusega ja kui tahta tomatilt varem saaki saada ja seda, et paprikalt oleks võimalik üldse midagi peale roheliste viljade korjata, oli viimane aeg tegutseda. Ostsin kolm pakki paprikaseemneid: punased, oranžid ja mustad. Viimastest polnud varem kuulnudki, aga tundus põnev. Kollaseid oleksin ka ostnud, aga neid seal ei olnud ning seemnepood oli selleks kellaajaks juba suletud. Eks varsti tuleb sinna nagunii minna, sest ühe tomatisordiga ma piirduda ei taha. Tore küll midagi uut katsetada, aga tahaksin vanu lemmikuid ka mulda pista. vaatamata pidevalt peale tulevatele sortidele on minu vaieldamatu lemmik siiski "Erk". "Härjasüda" on ka hea, aga selle saagikus on väike, pealegi kipuvad viljad üsna kergesti mädanema ja hallitama.

Seemned said lõpuks mulda eile, vabariigi aastapäeval. Hea kuupäeva meelde jätta. Tomateid külvasin paarkümmend, paprikaid igast sordist 10. Potid panin radika kõrvale toolile, kuna köök on meil muidu hästi külm ja teistesse ruumidesse ei saa neid ulaka kassi pärast panna. Just kassi pärast hoiamegi köögi ust kinni, et oleks vähemalt üks koht, kus potte ümber ei lükata või üles ei kaevata. Nüüd tuleb vaid oodata, millal idud oma pead potist välja pistavad. Tomatitega peaks minema nädal, paprikatega kaks-kolm. Püüan lähiajal siiski seemnepoest läbi astuda, et teisi tomatisorte soetada, aga ega ma ei taha aknalauale suures koguses taimi panna. Arvestades, et ettekasvatusmaja katlasse teeme kurkide jaoks tule juba vähem kui kahe nädala pärast, siis õnneks mul seda vajadust polegi. Uskumatu, et aeg on läinud nii kiirelt ja köögiviljakasvatuse kõige töömahukam ning hooldust vajav periood on kohe-kohe käes!

No comments:

Post a Comment