Monday, January 16, 2017

Seakasvatajaid ähvardab uus oht!



Hommikul Facebooki uudisvoogu sirvides rõõmustasin juba ei-tea-mitmendat korda, et meie sigu ei kasvata, sest tundub, et seakasvatajate hädad ei pruugigi veel Aafrika sigade katku vaibumisega läbi saada, sest Lätist ähvardab uus oht: eelmise aasta novembri lõpus avastati Kurzemes Talsi linna lähedal metsseal Aujeszky haigus ehk ebamarutaud. Loiust ja vahutava suuga loomast andsid teada jahimehed. Algul kahtlustati sigade Aafrika katku, kuna mõlema haiguse puhul täheldatakse loomal närvinähte. 
Haigus on ohtlik ka koertele, kes võivad saada selle tabandunud loomade sülje, vere või lihaga kokku puutudes. Koertele toimivat vaktsiini ei ole. Oma loomade kaitsmiseks on ainus võimalus haigusega kokkupuuteid vältida. Viimase viie aasta jooksul on Aujeszky haiguste diagnoos Lätis kinnitatud kolmel koeral. 
Hetkel otsib Läti Veterinaar- ja Toiduamet rahalisi vahendeid umbes 500 metssea proovi uurimiseks  Aujeszky haiguse suhtes, et hinnata selle levikut Lätis. Amet väidab siiski, et praegu veel haiguspuhangust rääkida ei saa, kuna see ei levi nii kiiresti, nagu näiteks sigade Aafrika katk.
Haigust on varem Lätis diagnoositud, kuid mitte metssigadel. Viimati haigestus Lätis 100 kodusiga 2004. aastal, tollal pandi piir vaktsineerimisega. Eestis näeb Aujeszky haiguse tõrje eeskiri ette taudikoldes asuvate sigade viivitamatu hukkamise, vaktsineerimine on keelatud.

Info on pärit siit.

No comments:

Post a Comment